Бумът на електрическия автомобил, който Китай преживява, се разпростря сред значителен

...
Бумът на електрическия автомобил, който Китай преживява, се разпростря сред значителен
Коментари Харесай

Китайският гигант за електромобили, който иска да изпревари Tesla

" Бумът "  на електрическия автомобил, който Китай претърпява, се разпростря измежду забележителен брой компании, усъвършенстващи своите модели, с цел да се конкурират на пазара. Сред всички тях Evergrande може би най-добре символизира високите упования, които се генерират авансово. Компанията доближи пазарна капитализация от 87 млрд. долара, по-голяма от тази на колоси в бранша като американския Ford и General Motors, без към момента да е продал даже едно транспортно средство, пише . 

Най-големият разработчик на недвижими парцели в Китай има редица вложения отвън бранша - от футболни клубове до жилищни комплекси за пенсионери. Но неотдавнашното му нахлуване в промишлеността на електрическите коли притегли вниманието на вложителите. Акционерите накараха акциите на Evergrande, които се котират в Хонг Конг, да набъбнат с повече от 1000% през последните 12 месеца, като събраха милиарди долари нов капитал.

През март 2019 година Хуй Ка Ян, президент на Evergrande и един от най-богатите хора в Китай, се зарече да стане най-големият производител на електрически транспортни средства в света в границите на 3 до 5 години. Тогава кросоувърът на Tesla преди малко беше направил своя международен дебют, а за две години Tesla съумя да утвърди забележителна позиция в Китай, създавайки първата си фабрика отвън Съединени американски щати и доставяйки към 35 500 автомобила през март. 

Най-големият му китайски противник, Nio, по-рано този месец съумя да изведе от индустриалната линия своето 100 000-но електрическо транспортно средство, което накара Илон Мъск да му изпрати туит с поздравления. Брутният марж на Nio навлезе на позитивна територия едвам в средата на 2020 година, след години на огромни загуби и помощ от общинското държавно управление.

На конференция в края на март, откакто загубите на Evergrande за цялата 2020 година набъбнаха с големите 67%, Хуй Ка Ян разгласи, че Evergrande възнамерява да стартира пробно произвеждане към края на тази година, което е с няколко месеца забавяне спрямо в началото поставения срок за септември. Очаква се доставките да стартират някъде през 2022 година Прогнозите за годишен индустриален потенциал сред 500 000 и 1 милион електрически автомобила до март 2022 година също са забавени до 2025 година Все отново компанията разгласява нова оптимистична прогноза: пет милиона автомобила годишно до 2035 година За съпоставяне, световният колос Volkswagen достави 3,85 милиона бройки в Китай през 2020 година.

По-внимателният взор върху интервенциите на Evergrande разкрива степента на неговия чудноват метод. Въпреки че е основала три индустриални бази - в Гуанджоу, Тиендзин в северен Китай и Шанхай, компанията не разполага с систематизирана линия за сглобяване на коли. Оборудването и машините към момента се настройват, съгласно хора, които са виждали от вътрешната страна заводите, само че поискали анонимност понеже обсъждат поверителни въпроси, написа изданието.

В отговор на въпроси от Bloomberg, от Evergrande изясняват, че приготвят оборудването за пробно произвеждане и че ще могат да създават по " една кола в минута ", откакто бъде достигнато цялостното произвеждане.

Компанията е ориентирана към всеобщо произвеждане и доставка през идната година на четири модела - Hengchi 5 и 6, първокласния Hengchi 1 (който ще поеме Model S на Tesla) и Hengchi 3, съгласно осведомени с компанията хора.

Странностите на компанията обаче не свършват дотук. Новите чиновници на Evergrande са помолени да оказват помощ при продажбата на недвижими парцели, гръбнакът на империята Evergrande, и за задачата би трябвало да преминат през вътрешно образование. Персоналът на висше равнище даже има бонуси за осъществяване, свързани с такива старания, разкриват осведомени, написа изданието.

Междувременно, Evergrande си партнира с китайските софтуерни колоси Tencent и Baidu, с цел да разработят взаимно софтуерна система за гамата Hengchi. Това ще разреши на водачите да употребяват мобилно приложение, с цел да командват автомобила да кара на автопилот до несъмнено място и да употребяват изкуствен интелект, с цел да включат уредите вкъщи, до момента в който са на път. А канадската Magna International управлява създаването на Hengchi 1 и 3. Представители на Magna отхвърлиха коментар пред изданието. Говорител на Baidu съобщи, че компанията няма повече детайлности за шерване, до момента в който представител на Tencent твърди, че алиансът за софтуера е със обвързвана компания, наречена Beijing Tinnove Technology, която работи без значение и също не е направила изказвания.

Evergrande наподобява желае да дебютира едновременно под своята марка Hengchi. Деветте модела, които започват вкупом, обгръщат съвсем всички съществени сегменти за пътнически транспортни средства - от седани до SUV и многофункционални транспортни средства. Цените ще варират от 80 000 юана (12 000 долара) до 600 000 юана (92 300 долара), макар че крайните разноски могат да варират обяснява пред изданието човек, осведомен с въпроса. 

Това е изцяло друга тактика за създаване на артикули от тази на пионерите на електрически транспортни средства като Tesla, която предлага единствено четири модела. Nio и Xpeng също са избрали да се съсредоточат върху шепа модели и се борят да пробият на пазара.

Акциите на Evergrande обаче паднаха предишния месец, откакто публицистична публикация в държавната организация Синхуа повдигна опасения по отношение на развиването в бранша на електрическите транспортни средства. " Огромната разлика сред индустриалния потенциал и пазарната стойност демонстрира, че пазарът на електрически транспортни средства от последващо потомство е пресилен ", отбелязва редакцията.

И въпреки всичко акциите на Evergrande са нарастнали с 18% от този момент, водени от вероятностите за китайския пазар на електрически коли. Понастоящем електрическите автомобили съставляват към 5% от годишните продажби на коли в Китай, съгласно данни на BloombergNEF, а търсенето се чака да скочи стремглаво нагоре, до момента в който пазарът узрее и цените на електрическите коли намалеят. Продажбите на електрически транспортни средства в Китай могат да се усилят с над 50% единствено тази година, сочат данни на изследователската компания Canalys в отчет от февруари.

Източник:

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР